Menu Sluiten

Positiviteit

Bij handbalschool Haaglanden staat het individu op de voorgrond. De speler of speelster komt bij ons om nieuwe dingen te leren  en datgene wat ze al kunnen te verbeteren. Belangrijk daarbij is dat het kind  fouten mag maken en daarop niet in negatieve zin wordt aangesproken. Je kunt jezelf namelijk afvragen wat de meerwaarde is van het vertellen wat een kind fout doet. Een simpel voorbeeld legt dit uit;

De speelster staat op de linker opbouw en schiet de eerste bal met een sprongschot over het doel. De eerste reactie van een trainer/coach/publiek zal zijn “binnen de palen schieten, niet over”. De speelster denkt er over na en de volgende bal gaat weer over. Opnieuw een negatieve reactie “alweer over ik zei toch binnen de palen dus niet hoog schieten maar laag”. Inmiddels zakt de moed bij de dame in de schoenen en weet niet meer wat ze moet doen en houdt dus op met schieten. Na afloop vraagt de trainer/coach/publiek  “waarom schiet je nou steeds over?” Het meisje antwoord dat, “dat zou ik niet weten, ik weet echt niet wat ik fout doe en ik kan dus maar beter niet meer schieten”.

De trainers van de handbalschool zullen de aanwijzing anders geven en kijken waarom de dame in kwestie nou over schiet. En daar zijn een aantal oorzaken voor. Het geven van positieve feedback kan dus alleen maar als de trainers de kennis hebben om technische en tactische vaardigheden te verbeteren. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat positieve feedback meer rendement heeft.